När Facebook fyller 20 har jag något att erkänna: uppsats

By | February 4, 2024

Berättelsens höjdpunkter

Facebook grundades den 4 februari 2004.

Precis som många användare har Thomas Lake komplicerade känslor för Facebook.

Men han ser sitt Facebook-konto som en levande dagbok över sitt liv.cnn

Facebook fyller 20 år idag och om du inte gillar det har du säkert dina skäl. De många skandalerna. Förlusten av integritet. Tiden som spenderas på andra, bättre aktiviteter. Och så vidare.

Men jag har funderat på vilken roll Facebook har spelat i mitt liv och jag har kommit fram till en slutsats. Jag tvekar att dela denna statusuppdatering, denna avgjort ointressanta bekännelse, men jag kommer så småningom. Låt mig börja jobba.

I fredags kom jag på mig själv med att scrolla tillbaka till början av min tidslinje. Det höll på att vänta länge, även om jag kom med relativt sent. Den 23 september 2007 skrev en vän på min vägg: ”Välkommen till Facebook. Till sist.”

Då hade några av ungdomarna redan lämnat, men allt verkade nytt och spännande för mig. Jag var 27 år gammal och jag minns den märkliga spänningen att tagga dina vänner på ett foto. Eller ännu bättre, vara märkt. Det var mycket arbete inblandat, med digitalkameran och den otympliga kabeln och laddning och allt det där, men jag lade till slut upp bilderna från den episka Halloween-festen. Jag klädde ut mig till YouTube-zombien Jonathan, vilket förvirrade några av mina tidiga Facebook-vänner.

“Jag gillar sköldpaddor”, skrev jag som förklaring.

När hundratals miljoner människor gick samman började Facebook förändra världen, på gott och ont. Min framtida chef skrev en viral historia med titeln “De 12 mest irriterande Facebook-användarna.” Jag var förmodligen flera av dem vid ett eller annat tillfälle: mystiskt “väntar på ett tecken” eller “begrundar betydelsen av Donnie Darko” eller skamlöst främja berättelser jag hade skrivit.

Men min vänlista växte. 2009 skrev ett 40-tal av dem på min vägg för att önska mig grattis på födelsedagen. Ungefär lika många gratulerade mig samma år, när jag berättade för Facebook att jag skulle bli pappa.

När jag blev äldre och fick barn utvecklades tenoren i mina inlägg.

Nu gick publikationerna bort från konserter och fester och mot de domesticerades vandring. Jag laddade diskmaskinen två gånger på en natt. Jag vandrade genom snabbköpet, “för hungrig och förvirrad för att veta vad jag skulle köpa.” Min dotter föddes och en eftermiddag bytte jag på något sätt två blöjor på två minuter.

Det året 2010 önskade mer än 50 personer mig en grattis på födelsedagen. Det visade sig att detta var den ultimata födelsedagen. Efter det blev den här typen av hälsningar mindre vanliga på Facebook, åtminstone för mig. Kanske försvann nyheten. Vi var alla trötta på något. Den 23 september 2011 skrev jag denna statusuppdatering: Frun chockade och hänvisade till min ihållande väckarklocka: ”Jag ska kasta den i floden. Jag vet inte vilken flod, men jag kommer att hitta en.”

Ytterligare ett barn föddes. Mina barn började prata, vilket ledde till min nya favoritgenre av Facebook-inlägg: Cute Thing My Kid Said. Min dotter gjorde sin första femords mening. “Jag behöver mer också, mamma.” Jag pratade om en munk. Andra random kids sa också trevliga saker, och dessa blev också Facebook-inlägg. I parken började en sjuårig tjej prata med mig om min dotter.

“Vad för sorts tjej kommer hon att vara?” Frågade den här extroverta unga mannen mig. “Sport? Lat? Jag är sportig. Moderiktig? Leker tjej, vad idrottar hon inte? Löpartjejer? Det finns olika typer av tjejer.”

Nästa år skrev bara sex personer på min tidslinje för min födelsedag. En var min frus syster, Jill:

Grattis på födelsedagen svåger! Jag hoppas att det är BRA! 🙂

Ytterligare en son föddes. Jag uppmärksammade hans ankomst i ett Facebook-inlägg, men jag sa inte att han kämpade för sitt liv på intensivvården. Han återhämtade sig och återvände hem, men 2015 fortsatte att vara ett svårt år. En dag la jag upp några Bruce Springsteen-texter:

allt dör

Baby det är ett faktum

Men kanske allt det dör

någon dag komma tillbaka

Jag postade den här mystiska statusuppdateringen, fast i rollen som den irriterande Facebook-användaren känd som The Obscurist, men jag var för generad för att berätta historien bakom den: jag hade precis förlorat mitt jobb på Sports Illustrated och mitt självförtroende var så skakat att jag visste inte. Om jag kunde skriva igen. Jag landade äntligen på CNN, efter presidentkampanjen. Under 2016, medan vi planerade en familjeresa till Disney World, var Jill en av få personer som skrev på min vägg:

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN SVARER!!!!!! Jag köper dig en Mickey glassbar snart!!!!! 🙂

Ett decennium efter Facebook-experimentet postade jag allt mindre. Minnen började dyka upp automatiskt, gamla fotografier från tidigare år, och jag dök upp dem igen med nya kommentarer och nya hjärtan. Under 2019 skrev bara en person i min tidslinje för min födelsedag. Jag hörde en Goo Goo Dolls-låt i mataffären, vilket ledde till en konstig statusuppdatering:

Tänk om du skrev en låt som sa “en trött låt fortsätter att spelas på en trött radio” och sedan 25 år senare blev din låt den trötta låten som fortsätter att spelas på trött radio?

Coronavirus-pandemin orsakade en ökning av Facebook-aktiviteten när vi samlades i våra hem och undrade vad som pågick där ute. Vi skickar uppmuntran till modiga vårdpersonal och hyllar fallna musiker med virtuella konserter på Facebook Live. Den juli fyllde jag 40 årth födelsedag. Jill skrev inte på min vägg. Han hade dött två dagar tidigare, 39 år gammal, efter en sjukdom som orsakade lungemboli.

När jag skriver detta i början av februari har jag ännu inte lagt upp något på Facebook under 2024. Jag vet inte exakt varför. För upptagen, kanske, eller för lat. Men här är min bekännelse om Facebook: Om jag hade chansen skulle jag gå med igen.

Ja, jag är tacksam för Facebook.

Jag har aldrig fört en dagbok konsekvent, så Facebook är en av de saker jag har närmast ett samtida register över mitt liv. Och på något sätt är den bättre än en dagbok, eftersom den har fotografier, videor och anteckningar från mina vänner.

Robyn Beck/AFP/Getty Images

En väggmålning pryder ett av de många öppna arbetsområdena på Facebooks huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien.

När den är som bäst är Facebook ett digitalt museum, ett arkiv över livets milstolpar. Det har gjort festinbjudningar mycket enklare och hjälpt mig att hitta några bra spel av Ultimate Frisbee. Det har kopplat mig till gamla vänner, klasskamrater och familj som annars skulle ha varit bortkopplade. Det har hjälpt mig att bevara mina minnen av flera mycket kära människor som, liksom Jill, sedan dess har gått bort.

Vänskap på Facebook är ingen ersättning för vänskap i verkligheten, och någon annans bilder på Facebook ersätter inte din egen upplevelse. Men ibland har Facebook hjälpt mig att uppskatta det verkliga livet djupare. Den 9 november 2021, när nya varianter av coronavirus tvingade oss tillbaka till isolering, frågade jag mina vänner: “Vad är en liten sak som gör dig lycklig?”

Inlägget fick 85 kommentarer. Folk var tacksamma för mysiga filtar och eld, hemska luddiga strumpor, doften av skinnstövlar, en tom diskmaskin, en kopp varm choklad, en kall öl efter en bra löprunda, höstlöv i gyllene timmen, läsa böcker kvällen innan. säng.

“Det exalterade sättet som min hund tittar på mig på morgonen”, skrev min granne Cheryl. “'Åh pojke! Kan vi göra allt det här igen?

Det var ett utflöde av tacksamhet, en hyllning till livet. Online, ja, men verkligt och tillfredsställande. Som en orange soluppgång. Ett frostat glas. En tyst väckarklocka en söndagsmorgon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *