Jim Irsays tondöva kommentarer om “rik vit miljardär” avslöjar en nedslående blind fläck

By | November 23, 2023

Indianapolis Colts ägare Jim Irsay fastnade inte för en het mikrofon. De spelade inte in honom i hemlighet utan hans tillåtelse. Jag blev inte lurad. Irsay visste att kamerorna rullade under hans intervju på HBO:s “Real Sports” och han ville berätta för världen hur han verkligen kände.

Showen tog en kritisk titt på Irsays liv och diskuterade hans rika men tuffa uppväxt, systern han förlorade i en bilolycka, hans förkärlek för dyra samlarföremål och pressen av att vara NFL-chef vid 24 år och ägare vid 37. Men de kanske mest anmärkningsvärda och chockerande delarna av intervjun var när Irsay talade om sina anfall av drog- och alkoholberoende, där han för första gången offentligt erkände att han överdoserat och nästan dog.

GÅ DJUPARE

Sins of the Father: Vad Jim Irsay lärde sig av att se sin far stänga av Colts

Det fick mig att tänka på hur mycket kraft det krävdes, även för en miljardär, att prata om hur det kändes att nå botten. Människors liv kan beröras, förändras och räddas om de ser en inflytelserik person erkänna sin egen kamp och erkänner att livet ibland är riktigt svårt, men det finns fortfarande mycket glädje och tillfredsställelse om vi är villiga att kämpa för det.

Jag kommer alltid att respektera Irsays vilja att prata om det eftersom missbruket inte bryr sig om du är rik eller fattig, svart eller vit. Han är inte kinkig och visar ingen nåd.

Men det jag inte kan respektera är Irsays resonemang när han avfärdade anklagelsen om att ha kört ett fordon under berusning, vilket han erkände sig skyldig till, 2014. En toxikologisk rapport avslöjade att Irsay hade oxikodon, hydrokodon och alprazolam i sitt system när de togs bort. För polisen. Det finns också videofilmer av en skakande Irsay som uppmanas att utföra ett nykterhetstest på fältet.

Men under “Real Sports”-intervjun kallade Irsay fortfarande gripandet “fel”, och tillade att han “nyss opererats i höften och varit i bilen i 45 minuter”, så han kunde inte gå rakt. På frågan av den prisbelönta sportjournalisten Andrea Kremer varför hon inte höll med, raderade Irsay snabbt all empati som hade framkallats om hennes strider mot missbruk med ett tondövt, grellt svar.

“Jag är partisk eftersom jag är en rik vit miljardär,” sa Irsay och kritiserade polisen i Carmel, Indiana. “Om jag bara är den genomsnittliga killen på blocket, kommer jag inte att attraheras av dem, naturligtvis.”

GÅ DJUPARE

Colts ägare Jim Irsay säger att polisen vid hans arrestering 2014 profilerade honom för att han är “en rik vit miljardär”

Kremer följde upp och frågade Irsay om han förstod hur löjligt det verkar för honom att säga att polisen är “fördomar mot en rik vit miljardär.” Hon hade nådigt erbjudit Irsay en väg ut, en chans att klargöra hans ord. Istället dubblade han.

“Jag bryr mig inte om hur det låter,” sa Irsay. “Det är sanningen. Andrea, jag bryr mig inte ett dugg om vad folk tycker eller hur någonting låter eller låter. Sanningen är sanningen och jag vet sanningen.”

När jag först hörde dessa kommentarer var det utmaningen som verkligen fångade min uppmärksamhet. Irsays oförmåga att erkänna att han kanske gjorde ett misstag för nästan ett decennium sedan är hans sak. Men de delar jag inte kunde komma förbi är hur han jämförde att vara en “rik vit miljardär” med att vara “den genomsnittliga killen på blocket” och hävdade att polisen behandlar den förra sämre än den senare. I den värld jag lever i, med de erfarenheter jag hade som ung svart man, behandlar polisen dig fortfarande väldigt olika, för en bråkdel av priset.

Polisen kan inte veta hur mycket pengar du tjänar genom dina bilfönster, men de kan veta hur du ser ut.

Innan jag fick möjligheten att arbeta i NFL och NBA och sitta i samma rum som en “rik vit miljardär”, var jag en svart sportreporter på gymnasiet i nordvästra Indiana. För några år sedan, när jag körde hem på natten från en basketturnering för damer under semestern, blev jag avstängd. När jag rullade ner fönstret för att prata med den vita polisen frågade han mig om jag visste varför han stoppade mig. Jag var inte säker, så jag sa: “Jag vet inte.” Ditt svar? “Nä, du körde inte fort. “Du gick snabbt nog för att få min uppmärksamhet.”

Hur skulle du känna om det hände dig?

Jag hade inte gjort något fel, men den här polisen bad om att få se mitt tillstånd och min registrering ändå. Jag bodde fortfarande i Illinois vid den tiden, och efter att ha förklarat för honom att jag var utexaminerad från college och hade mitt första heltidsjobb som journalist, slappnade han av först då. Efter några minuters granskning av min information och sken i min bil, sa han till mig, “Du är för långt hemifrån”, innan han lämnade tillbaka mina saker och sa adjö.

Ingen trafiköverträdelse.

Det finns ingen biljett.

Det finns ingen anledning att stoppa mig.

Jag kommer aldrig att glömma den där känslan av att bli rasdiskriminerad för att jag körde min egen bil, som jag sparade till när jag jobbade tusentals timmar på college. Och det är bara en historia av många. Poängen med att dela det är inte av medlidande eller sympati. Det är inte för att få det att verka som att alla poliser är dåliga, rasister eller fördomsfulla. Det presenterar ett annat perspektiv och en annan värld, en där en mörkare hudfärg är mycket mer benägen att möta fördomar och orättvisor. Jag vet inte om Irsay någonsin har varit i min värld. Men jag vet några som har: NFL-spelare. Och ännu bättre, hans spelare.

Enligt The Washington Post, i en berättelse från 2020, är ​​nästan 60 procent av NFL-spelarna svarta, och det är rimligt att undra hur Irsays kommentarer fick genklang i West 56th Streets omklädningsrum efter att hans tankar offentliggjordes på tisdagen.

Inte för att jag frågade dem. Det skulle inte vara rättvist mot dem. Hur de än känner sig är han fortfarande deras chef. Han undertecknar sina checkar. De försöker helt enkelt maximera karriärer som de vet kan tas ifrån dem när som helst. Men anledningen till att jag känner mig så säker på att säga att Irsays kommentarer om att bli profilerad av polisen kunde ses som kortsiktiga av de på fältet är på grund av de svåra samtal som ägde rum för bara några år sedan.

Hela världen, både min och Irsays, såg en vit polis, Derek Chauvin, knäböja på nacken på en svart man, George Floyd, i flera minuter i maj 2020. När Chauvin äntligen lyckades befria sig från Floyd, fanns det ingen längre liv. kvar i den. Chauvin befanns senare skyldig till andra gradens mord, ett beslut som fastställdes i måndags när Högsta domstolen avslog Chauvins överklagande.

Mordvideon utlöste en global uppfattning om intersektionaliteten mellan fördomar, rasism och polisbrutalitet, och NFL, känt för att ha sina egna problem med ras, kunde inte ignorera det. Fraserna “SLUTA RASISMEN” och “HAN BEHÖVER OSS ALLA” kantar fortfarande baksidan av målzonerna på Lucas Oil Stadium mer än tre år efter Floyds död.

NFL tvingades gå med i dessa ofta tabubelagda diskussioner, med flera spelare vid den tiden som uttalade sig, inklusive medlemmar av Colts. Irsay vägde också in och delade på sociala medier 2020 att: “Självklart spelar alla liv roll, men frasen ‘BLACK LIVES MATTER’ handlar om den ojämlika behandling som SVARTA amerikaner möter. Det säger eller antyder inte att ENDAST svarta liv spelar roll.”

Att kontrastera den känslan med att Irsay nu säger att polisen behandlade honom orättvist eftersom han är vit och rik är förvånansvärt tondöv. Det är tråkigt för Irsay att inte erkänna privilegiet av sin position vid denna tidpunkt i sitt liv. Men det kanske inte är lika tråkigt som det faktum att dessa kommentarer kommer att överrösta det goda han försökte göra genom att prata med “Real Sports” i första hand.

För att vara tydlig, är Irsay inte någon form av skurk. Jag har själv sett hans stora hjärta och generositet, och den här intervjun bör inte vara en uttömmande kritik av hans karaktär. Hans öppenhet om hans kamp är beundransvärd, och initiativet “Kicking The Stigma” som hans familj startade för att hjälpa till att bekämpa missbruk och psykisk ohälsa har hjälpt många behövande. Det ska firas. Men när en person som ska vara en ledare i sitt samhälle fördubblar sina okänsliga kommentarer om ras, när han spelar offret istället för att ta ansvar för sina handlingar, ja, inte bara misslyckas han med att leva upp till sitt ansvar Men han kan också bara skylla sig själv för reaktionen som följde.

Irsay stod fast vid sina kommentarer på onsdagen och skickade ut en rad inlägg på sociala medier för att framstå mer som ett offer, samtidigt som han tog sikte på andra som vågade säga att han hade missat målet och vågade antyda att kanske en “rik, vit miljardär ” har varit föremål för mycket mer privilegier än fördomar.

Detta bör fungera som en möjlighet för Irsay att verkligen se sig i spegeln och sedan på världen omkring honom. För för många av oss (de som inte är vita och de som inte är rika) finns inte platsen där han bor.

(Foto: Zach Bolinger / Icon Sportswire via Getty Images)


“The Football 100”, den definitiva rankingen av de 100 bästa NFL-spelarna genom tiderna, finns nu till försäljning. Beställ den här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *