Jag lämnade mitt jobb för att åka på en havskryssning och har inte fått någon återbetalning

By | February 12, 2024

Adam (till vänster) är en av de potentiella passagerarna på Life at Seas inställda jorden runt-resa.Han har ännu inte fått någon återbetalning.
Med tillstånd av Adam/Getty Images

  • Dussintals personer anmälde sig till en treårig kryssningsresa, men resan ställdes in.
  • Adam, en britt i 50-årsåldern, är en av de potentiella passagerarna som ännu inte har fått någon återbetalning.
  • Han fick diagnosen cancer precis innan resan ställdes in, vilket ökade stressen.

Det här är en uppsats baserad på ett samtal med Adam, en brittisk man i 50-årsåldern, som är bland de dussintals människor som anmälde sig till en treårig kryssning med Life at Sea, en jorden runt-resa som ställdes in två veckor innan den planerade avgången. Han ville bli identifierad med namn endast av integritetsskäl; Hans fullständiga namn är känt för Business Insider. Han och 77 andra potentiella passagerare som ännu inte har fått återbetalning är frågar den federala åklagaren i södra florida för att utreda Life at Seas moderbolag, Miray Cruise Lines, LLC, för bedrägeri.

Business Insider har sett dokument som bekräftar att Adam köpte en hytt på fartyget och fick diagnosen cancer hösten 2023.

När jag först hörde talas om Life at Sea Cruises verkade det för bra för att vara sant.

Jag hade precis fått diagnosen massiva blodproppar, vilket gör det svårt att flyga. Den här typen av livsfarliga saker ger ett litet ryck i ditt liv. Du tänker: det är bäst att jag går ut och gör något med mitt liv.

Denna kryssning skulle ha gjort det möjligt för mig att se världen utan att flyga.

Jag var inte säker först, så jag försökte kolla upp det lite. Jag pratade med flera Miray Cruises chefer och kollade till och med med min bank för att se till att de var ett legitimt företag. Jag behövde känna mig självsäker om jag skulle ta del av mina besparingar.

Min flickvän tyckte också att det var en lysande idé. Hon skulle följa med mig på flera etapper av kryssningen. Föreställ dig att du reser jorden runt och att din flickvän kan följa med dig regelbundet. Du kan se dess överklagande.

Ett par resmål gjorde mig väldigt upphetsad. En var Alaska. Den andra var Antarktis. Om jag skulle boka en resa till Antarktis ensam skulle jag spendera mellan $10 000 och $15,000. Så du kan se kostnadsfördelarna med kryssningen.

Jag betalade hela beloppet för kryssningen i förskott i juni 2023. De övertygade mig om att om jag betalade hela beloppet för att starta skulle jag få en enorm rabatt.

Uppenbarligen är denna så kallade rabatt nu en omtvistad fråga.

[Editor’s note: Adam did not want to disclose how much he paid. However, the cheapest interior cabins started at a little over $115,500 per person for all three years.]

Jag gjorde flera uppoffringar för att förbereda mig för resan.

Jag lämnade mitt jobb. Jag hade någon i kö för att hyra min bostad.

Jag började städa ur mitt hus och sälja mina ägodelar. Jag packade ihop saker och lade undan dem.

Jag gick igenom ungefär tre månaders vaccinationer; Jag fick visum för flera destinationer; Jag hade en runda avskedsmiddagar med vänner och familj som jag lämnade bakom mig.

Vi organiserar även andra kostnader. Min dotter och min flickvän skulle träffa mig på olika platser runt om i världen. Vi bokar flyg och hotell i förväg på vissa destinationer.

Adam framför en Miray-affisch i Istanbul.
Med tillstånd av Adam

Men i augusti började det bli ganska konstigt. Miray fortsatte att ändra sin historia, ändra sina avtal. De försökte hela tiden ändra kontraktet jag hade skrivit på.

Jag frågade om kontraktets uppsägning. Men vi fick snabbt höra att även om vi kunde avboka och hämta, skulle vår återbetalning minska avsevärt.

De försökte med andra ord hålla oss i koppel.

[Ethem Bayramoğlu, COO of Miray Cruises, told Business Insider that Miray never told its would-be travelers this, adding that the company will pay everyone “even if they have withdrawn their contracts. Some of them still continue with their contract for a 2024 sailing, and we will pay in full to the ones who want a refund.”

However, would-be travelers like Adam said they have not received their refunded payment.]

I september förblev Mirays ledning helt tyst. Det finns ingen kommunikation med oss ​​passagerare. De svarade inte på våra frågor, telefonsamtal, sms, något alls.

Uppenbarligen skapade det enorm oro. Så runt september och oktober letade jag efter en väg ut. Mitt kontrakt sa att om Miray misslyckas eller inte seglar så skulle vi få en återbetalning. Med avtalsförpliktelser var mitt enda alternativ att vänta till slutet av november.

Så jag tänkte, okej, jag väntar. Jag har inget annat val än att vänta tills dess.

Det var runt den tiden som jag fick diagnosen cancer.

Det förvärrade stressen av det hela kraftigt. Jag försöker organisera behandlingen och måste oroa mig för besväret med att betala framtida medicinska räkningar. Sjukvården betalar inte för allt.

Jag har inget jobb. Jag har ingen inkomst. Jag har bara ett litet sparande kvar.

Jag var i Istanbul i november när Miray meddelade att kryssningen skulle ställas in.

Vi blev informerade genom Circle, den sociala onlineplattformen som används av alla potentiella passagerare. Inte ens personligen. De meddelade att full återbetalning skulle ges till alla som begärde det.

Kryssningar om livet till sjöss

Det var en viss lättnad. Vi visste att det skulle hända. Jag hoppade direkt in för att göra min begäran om återbetalning. Jag ville inte skjuta upp någonting.

“Äntligen kan jag gå ut”, tänkte jag.

Självklart är vi här idag. Ingen återbetalning ännu. Inte ens en cent.

Jag skickade min cancerdiagnos till Miray.

Jag var helt ärlig mot Miray. Chief Operating Officer Ethem Bayramoğlu De har till och med sagt till mig flera gånger sedan avbokningen att de skulle göra det till en prioritet att få tillbaka mina pengar eftersom de visste att jag var tvungen att återvända till Storbritannien för behandling.

[Bayramoğlu confirmed that Adam is a priority and “will be the first” to receive a refund when it begins the bank wires.]

Det gör mig verkligen arg nu. Jag måste skjuta upp behandlingen för jag måste hitta ett jobb nu. Jag har räkningar att betala, ett bolån att betala. Jag vet inte vad jag ska göra eftersom jag har slut på pengar. Och det har varit radiotystnad sedan Miray.

Jag ser fram emot att prata med advokaten om du vill. Och jag utmanar Ethem Bayramoğlu och [Miray CEO] Vedat Ugurlu att möta mig ansikte mot ansikte.

Miray sålde mig helt klart en lögn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *