Jag har hittat min enkelbiljett till levande lön till lön. Men det finns ett allvarligt problem.

By | November 24, 2023

Pay Dirt är Slates kolumn för finansiell rådgivning. Jag har en fråga? Skicka den till Athena och Isabel här.. (Det är anonymt!)

Bästa Pay Dirt,

Jag står vid ett vägskäl i min karriär och skulle behöva lite råd. Jag har för närvarande en position i företag A, som, även om den inte är perfekt, är ganska bra. Möjligheten till långsiktig tillväxt finns och fördelarna är stora. Lönen skulle kunna behöva en del arbete (jag lever fortfarande lön till lön trots att jag har en chefsposition), men vi får två små höjningar om året. Bonusar är godtyckliga och är inte baserade på mål eller försäljning. Företag B försöker lura mig och jag förväntar mig en betydande femsiffrig ökning av min lön.

Företag A är dock väletablerat, har funnits i 50 år och varumärket säljer sig självt. Företag B är nytt, har ingen baslinje, och jag skulle antagligen jobba ihjäl mig under de kommande tre till fem åren för att etablera det på en mycket konkurrensutsatt marknad, och förmodligen gå miste om mina barns uppväxtår (de är 3 och 4). Som sagt, jag kunde börja spara mer, min man kunde sluta jobba och stanna hemma på heltid, och vi kunde göra mer som familj, som att resa och ha upplevelser, till skillnad från nu eftersom det är så knappt med pengar. Jag är ärligt talat sliten eftersom pengarna är bra men jag är inte säker på att jag skulle lämna en så stark grund. Hjälpa!

-Korsning

Kära vägskäl,

Jag kan lätt se varför det är svårt att fatta det här beslutet. Jag skulle säga till dig att göra en för- och nackdelarlista, men av det du har skrivit verkar det som att du redan har en, åtminstone utan att inse det. Jag tänkte på tre idéer du kan utforska som alternativ till att flytta till företag B och potentiellt förlora tid med dina barn.

För det första, kan du gå över till en annan tjänst eller avdelning på Företag A där du får en löneförhöjning? Jag var i den ideella sektorn under större delen av min karriär och det var vanligt att folk tog på sig chefsbefattningar för att få en löneförhöjning. (Detta kanske inte fungerar i ditt fall, eftersom du nämner att du redan har en chefsposition.) Men vad sägs om en helt annan avdelning? En vän till mig flyttade till ekonomiavdelningen och i sin tur nästan fördubblade sin lön.

Om det inte finns ett annat område på ditt företag som fungerar för dig, kan du kolla LinkedIn eller andra platsannonser för att se om ett annat företag anställer för en liknande tjänst men betalar mer (utan att kräva lika mycket uppoffringar som företag B)? Den bästa tiden att söka jobb är när du inte behöver det direkt, så du kan vara mer selektiv.

Hon var inte heller särskilt tydlig med vad hennes man gör. Är det ett alternativ för honom att hitta ett annat jobb som betalar mer också? Det är svårt att anta utan att veta vad du gör just nu, men det kan vara så att lösningen ligger i att ni båda försöker hitta positioner som ger var och en av er en liten skjuts.

Bara du vet vilken inställning som är rätt. Du kanske också vill fråga om förväntade timmar och balans mellan arbete och privatliv direkt med företag B. Tänk dock på att du inte behöver acceptera deras erbjudande om det helt enkelt inte verkar vara en bra passform. Lycka till i ditt sökande!

Vill du ha mer Pay Dirt varje vecka? Registrera dig för Slate Plus nu.

Bästa Pay Dirt,

Min dotter planerar att gifta sig nästa år. Hon har för närvarande nästan allt hon behöver för sitt hem och skulle föredra att de flesta av hennes gäster hjälper henne eller ger dem deras smekmånadsfond. Han har deltagit i flera av våra familjer och vänners bröllop och några har angett samma begäran på sin bröllopswebbplats. Är denna begäran acceptabel?

– Att förändra traditioner

Kära föränderliga traditioner,

Du har rätt: traditioner förändras. Sedan några år tillbaka har smekmånadsfonder blivit populära som ett sätt att komplettera eller helt ersätta bröllopsregister. Så var säker, många (om inte de flesta) av dina gäster kommer förmodligen att känna till konceptet, även om de bara stött på det på ett annat bröllop, som du nämner att du personligen gjorde! I slutändan ska du inte berätta för din vuxna dotter vad hon ska eller inte ska göra med sitt bröllopsregister. Men vet att din dotter ber folk att hjälpa henne på hennes smekmånad istället för en massa köksredskap inte kommer att vara ett hemskt familjefusk.

Jag rådgjorde också med Nick Leighton, etikettexpert och värd för podden. Föddes du upp av vargar?? “Tyvärr finns det inget artigt sätt att få pengar från dina gäster,” sa Leighton. Hon föreslog att hennes dotter kunde skapa en bröllopswebbplats med information om hennes smekmånad, med möjlighet till ett register med bara några få artiklar i en lättillgänglig butik. På så sätt, om en gäst inte känner sig bekväm med att ge pengar, kan de hämta en liten present.

Behöver du råd om föräldraskap?

Om du har frågor om föräldraskap, barn eller familjeliv, försök skicka dem till Skötsel och utfodring!

Bästa Pay Dirt,

På grund av ett dödsfall i familjen har jag (han/han) fått mer kontanter än jag någonsin haft vid ett tillfälle (annat än handpenningen på mitt hus, men det var pengar som hade ett uttryckligt syfte). Totalt har jag nu cirka 10 000 USD på mitt checkkonto. Jag vet att det är viktigt att skapa en nödfond, investera på aktiemarknaden och göra hemreparationer och så vidare. Jag inser att det här är viktiga saker för mig att göra och jag kan förmodligen läsa specifika Pay Dirt-kolumner. Men det jag verkligen vill veta är det här: Hur stor procentandel av de 10 000 $ tycker du att jag ska spendera på mig själv: på semester, på nya kläder, på fina måltider, etc.? Jag vet att jag skulle kunna spendera allt på mig själv, och jag vet att stycket ovan beskriver många saker som en ansvarsfull person borde göra med pengar, men jag antar att jag bara letar efter ditt godkännande om att vara lite dålig med pengar.

— Snälla, säg inte “En dollar, Bob!”

Kära Bob,

Jag har två ord till dig, Bob: Unna dig själv.

Du kanske blir förvånad över det rådet (eller så kanske du tror att jag bara säger det du vill höra). Det är ganska ovanligt för mig Nej Instruera omedelbart en LW att överväga att inrätta en nödfond på ett högräntesparkonto. Men vad är poängen med att ha pengar om man inte kan njuta av dem då och då? Måttlighet är nyckeln till allt i livet och jag är övertygad om att det också är avgörande för framgångsrik penninghantering.

Använd en del av gåvan för ditt ansvar och en del för det roliga du föreställer dig. Det är så jag personligen skulle dela upp pengarna. Du nämnde att det behövs en nödfond och reparationer av hemmet, så jag skulle avsätta 5 000 USD för dessa mål. Du skulle då ta $2 000 för att öppna en Roth IRA så att du kan börja investera för pension. Och sedan, med de återstående $3 000, skulle jag åka på en resa till någon plats jag alltid har velat besöka och äta en god biffmiddag efter att ha bokat flygbiljetten.

— Athena

Klassisk Prudie

Under större delen av mitt liv har min syster “Crystal” och jag aldrig haft ett bra förhållande. Så länge jag kan minnas har hon alltid varit hemsk mot mig och kritiserat allt från mina val i filmer och musik till hur jag agerar offentligt. Hans attityd är faktiskt ett skämt mellan mig och några vänner. Min familj har erkänt hans beteende mot mig, men deras sätt att bevara lugnet är att säga till mig att eftersom jag är äldst så borde jag vara mogen och ignorera det. Under de senaste åren har jag bott tillräckligt långt bort för att komma hem på semestern var en ekonomisk börda. Men jag kom nyligen närmare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *