Jag flyttade till Japan för 17 år sedan från Storbritannien; Vad förvånade mig

By | February 2, 2024

Kyoto, Japan.
ARUTTHAPHON POOLSAWASD/Getty Images

  • Tom Fay flyttade från en liten stad i norra Wales till Osaka 2007 utan att någonsin ha besökt Japan.
  • Det som började som ett ettårigt äventyrsundervisning i engelska blev en 17-årig vistelse.
  • Rekommenderar att lära sig lite japanskt språk och historia. och var beredd på bristen på god ost.

Denna uppsats baserad på ett samtal med Tom Fay, 40, en brittisk rese- och friluftsskribent som har bott i Japan sedan 2007. Den har redigerats för längd och tydlighet.

Jag har alltid tyckt om att bo i ett annat land, men jag hade inget specifikt mål i åtanke. Jag kommer ursprungligen från en liten stad i norra Wales. Innan jag kom till Japan 2007 studerade jag medeltidshistoria vid University of Manchester.

Efter college fick jag höra om program för folk att lära ut engelska i Japan, ett ställe som jag bara hade sett i tv-spel och på tv. Vad jag trodde skulle bli ett eller två år långt äventyr förändrade helt mitt livs lopp.

Jag flyttade till Osaka och arbetade som assisterande engelskalärare i förorten. Allt eftersom åren gick började jag sakta skriva fler frilansande skrivjobb, mest relaterat till resor och utomhusaktiviteter. Nu är jag i första hand frilansskribent och redaktör, även om jag fortfarande undervisar.

Sedan 2022 bor jag i en renoverad 150 år gammal bondgård i Kyotos södra kullar. Jag har alltid känt mig mer bekväm med att bo på landsbygden, och efter 15 år i Osaka var jag redo att ta farväl av stadslivet.

Jag ägnade flera år åt att leta efter ett gammalt hus med lite mark och hittade till slut den perfekta platsen.

Det bästa är dess läge: det är bara en timme med tåg från Osaka eller Kyoto, men det verkar som en annan värld. Huset vetter mot ett berg. Apor, vildsvin och rådjur besöker min trädgård. Jag har plats för att odla grödor och grilla, och grannarna är underbara.

Det negativa är att det kostar mycket pengar att renovera ett gammalt hus i Japan, trots att den ursprungliga inköpskostnaden var billig. Somrarna är också varma och fuktiga, även om landsbygden är märkbart svalare än staden.

Japan är en fantastisk plats att leva som utlänning. Jag älskar maten, bristen på brott jämfört med Storbritannien och att känna mig trygg i allmänhet. Jag njuter av Japans omväxlande naturlandskap, utmärkta kollektivtrafik och människors vänliga invånare.

Tvärtom, i Japan kommer du alltid att ses som en outsider. Bortsett från de allmänna språkliga utmaningarna finns det ibland irriterande nivåer av byråkrati. Om du kan hantera de sakerna är det en lätt och bekväm plats att bo på.

När jag ser tillbaka har jag hittat några överraskande saker som bor i Japan i nästan två decennier.

Det är svårt att få bra kvalitetsostar och västerländska produkter.

Jag borde ha tagit med mer ost eftersom det är väldigt dyrt (och inte så bra) i Japan. Jag kämpar också för att hitta effektiv japansk deodorant eller tandkräm; Alternativen här är ofta för svaga. Antingen tar jag slut eller tar emot paket hemifrån då och då eller fyller på när jag besöker Storbritannien. Att bo i Japan har utökat min palett av säsongsbetonade lokala skaldjur och grönsaker, som är lättillgängliga.

Folk talar inte mycket engelska.

Trots förekomsten av västerländsk kultur och strävan att undervisa i engelska i skolor, är den allmänna engelska förmågan i bästa fall låg, så all japanska du kan lära dig i förväg gör det mycket lättare att flytta hit.

Klimatet varierar mycket.

Somrarna är otroligt varma och vintrarna otroligt kalla i större delen av Japan. Var beredd på extrema väderförändringar. Det kan också vara bra att undersöka regionen du kommer att bo i, eftersom platserna skiljer sig mycket åt i risken för snöfall, tyfoner och tsunamier.

Japan är inte så tekniskt som de flesta föreställer sig

Människor använder fortfarande fax, e-postmeddelanden måste ibland skrivas ut och många regeringskontor har knappt förändrats sedan 1980-talet. Det lågteknologiska tillvägagångssättet gör att saker och ting inte är så effektiva som de flesta förväntar sig.

Det ger mig inga problem, men jag kan se hur vissa människor blir arga. Det finns också flera nivåer av byråkrati och regler för att göra saker officiella; Tålamod och uthållighet är nyckeln.

Livet i staden och livet på landet är väldigt olika

Jag önskar att jag hade flyttat till landet ännu tidigare. Min månatliga bolånebetalning är mycket mindre än min stadshyra och min livskvalitet är exponentiellt bättre.

Livet på landet är mycket lugnare. Våra grannar är snälla och ger oss grönsaker och mat från sina åkrar. Att vara omgiven av intressant djurliv och årstidernas växlingar blir aldrig tråkigt. Luften är fräschare och somrarna är svalare än i staden.

Att lära sig japansk historia kan berika din upplevelse.

Lär dig om ursprunget till en viss helgedom eller tradition: “Obon”-helgen eller nyåret “shantingen“Gatsu”, till exempel, lägger till en extra nivå av rikedom till det dagliga livet och förklarar några seder som västerlänningar kan tycka är ovanliga. Mat i Japan är också naturligt kopplat till historien, ofta på det sätt som den har utvecklats, ätits eller presenterats.

En grundläggande kunskapsnivå hjälper dig att bättre förstå Japan när det gäller dess infrastruktur, samhälle och kultur.

Japan är ett bra ställe att fördjupa dig i dina hobbyer.

När du har sett alla viktiga sevärdheter och turistattraktioner, ägna din tid åt att fördjupa dig i saker som intresserar dig. Jag gillar till exempel verkligen att vandra. Om du går på vandring i Japan, även på korta naturstigar, kommer alla att vara utrustade med all utrustning som om de vore pionjärer på en ny rutt i Himalaya. Så är det i Japan: folk gör det med all sin kraft och ingen gör narr av det.

Detsamma gäller människor med mycket mer specifika intressen, som mörk manga eller bonsai trädgårdsarbete. Detta är ett bra ställe att nörda på saker. Folk dömer inte och att hitta människor som tycker om din passion är ett bra sätt att få vänner, särskilt eftersom japanerna kulturellt är mer reserverade.

Jag kunde se mig själv bo i Japan för alltid, men en del av mig skulle vilja återvända till Storbritannien. Oavsett vad som händer kommer jag alltid att ha en koppling till landet genom mitt hem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *