Intryck av PlayStation Access Controller: en sluten cirkel

By | February 5, 2024

Jag har ett konstigt förhållande till Den sista av oss del II. Under lanseringen 2020 var jag en del av en publikation exklusivt tillägnad att lyfta fram tillgängliga innovationer och perspektiv för personer med funktionsnedsättning inom spelbranschen. Som mobilitetsredaktör för Kan jag spela det?Jag redigerade många artiklar, nyhetsinlägg och recensioner om vad som allmänt utropades som mer tillgänglig årets release. Men när det äntligen var min tur att skriva min recension så kunde jag inte. Den sista av oss del II var inte tillgänglig för mig på grund av bristen på tillgänglig PlayStation-hårdvara.

Nu, nästan fyra år senare, har jag äntligen förmågan att åtminstone börja remaster på grund av den senaste lanseringen av Sony Åtkomstkontroller. Men tyvärr har jag fortfarande svårt att helt fördjupa mig i hans värld.

Access Controllers fördelar och nackdelar

Min funktionsnedsättning (spinal muskelatrofi typ 2) försvagar gradvis mina muskler över tiden, vilket innebär att jag ständigt behöver hjälp med allt från att äta till att skriva mitt namn. Innan släppet av Åtkomstkontroller I december 2023 förlorade jag möjligheten att hålla en standardkonsolkontroll. Från och med 2018 har jag ännu inte spelat ett enda PlayStation-spel, trots det växande antalet tillgänglighetsverktyg som erbjuds funktionshindrade spelare.

Innan du utforskar de positiva och negativa aspekterna av denna enhet i förhållande till TLOU 2Det är viktigt att notera att åtkomstkontrollanten är det Nej jämförbar med Microsoft Xbox Adaptive Controller, som lanserades 2018. PlayStation Adaptive Gear är mer som en traditionell handkontroll, medan XAC är ett helt anpassningsbart nav som uppmuntrar användare att skapa sin egen inställning med olika knappar och switchar. I slutändan är det upp till varje individ att avgöra vilken styrenhet som bäst passar deras behov.

Min erfarenhet av grindvakten har varit lika delar glädje och frustration. Programvaran tillåter mig att helt anpassa varje ingång och ställa in tre separata profiler som gör att jag sömlöst kan välja mellan genrer eller till och med specifika spel. Även om dessa funktioner är avgörande för övergripande anpassning, fann jag att åtkomstkontrollantens största hinder är dess cirkulära form och storlek. Och det är dessa problem som direkt hindrar min spelupplevelse.

Ruinerna av Seattle
Skärmdump: stygg hund

Det mest tillgängliga spelet?

Börja TLOU 2 eller dess remastering För första gången som funktionshindrad kan det vara skrämmande. Du kommer omedelbart att ställas inför dussintals tillgänglighetsalternativ, vart och ett med sin egen specifika förinställning. Beroende på din situation är det fullt möjligt att spendera mer än 15 till 30 minuter på att granska varje funktion för att avgöra om den är rätt för dig. Jag lutade mig mot motortillgänglighetsalternativ som “Auto Pickup”, “Steady Target” och “Camera Assist”, där det senare var nödvändigt för mig eftersom jag inte längre kan använda två kontrollspakar för att sikta och flytta. Men trots vikten av dessa alternativ kan jag fortfarande inte dra full nytta av dem.

Både TLOU2 och åtkomstkontrollern låter dig anpassa kontrollerna helt, en avgörande funktion för spelare med fysiska funktionshinder. Som någon med begränsad räckvidd kämpar jag ofta med att trycka på specifika knappar som stötfångare och triggers. Access Controllers cirkulära design kan vara bra för spelare med fysiska funktionshinder som quadriplegics eller de med medelstora händer; Spelare med begränsad räckvidd eller små, hämmade händer kommer inte att kunna nå cirkelns nio huvudknappar ordentligt. I bästa fall kan jag trycka på tre av de yttre knapparna, samt mittknappen, men det lämnar fem knappar otillgängliga oavsett hur jag placerar kontrollen. När det gäller en vanlig PlayStation-kontroller kan jag bara använda de fyra ansiktsknapparna, vilket gör de övriga 10 helt otillgängliga för mig. Och det har varit mitt största problem med TLOU 2.

Varje knapp, inklusive att svepa fingret på pekplattan, krävs för att spela det här spelet. Frustrerande nog kan du inte lämna kontrollanpassningsmenyn om du lämnar en funktion obunden eller om spelet automatiskt återställer scheman till deras standardvärden. Och eftersom jag bara kan använda cirka åtta av de 14 knapparna kombinerade på både åtkomstkontrollern och standard DualSense, är det nästan omöjligt att bara konfigurera mina kontroller. Jag måste hela tiden gå in i menyer för att avgöra vilka knappar som är bäst för varje scenario.

Så hur ser det här ut i praktiken? Det första uppdraget, en relativt förenklad och lång filmsekvens, tog mig nästan två timmar att slutföra. Kommer du ihåg avsnittet där du kastade snöbollar på de där barnen? Det tog mig 20 minuter att ta reda på vilka knappar som var nödvändiga, direkt efter att ha tillbringat en timme med att ställa in mina kontroller i första hand. Dussintals alternativ kan inte förklara den individualistiska karaktären hos den funktionshindrade upplevelsen. Om du inte hittar en lösning i menyerna kommer spelet att sätta oöverstigliga och otillgängliga hinder för dig.

Kratos och Atreus ser en figur i fjärran i en snöig skog.

Bild: Santa Monica Studio

Bortom menyerna

Tyvärr är detta ett återkommande tema i PlayStation-spel. Min första AAA-upplevelse med PlayStation med åtkomstkontroll var Krigsguden Ragnarök, 2022 års vinnare vid The Game Awards for Accessibility Innovation. Jag spelade ursprungligen prequelen på PC och njöt verkligen av min tid, och fick till och med poäng efter att ha slutfört många av sidouppdragen och besegrat de flesta valkyriorna. Jag njöt av Kratos tillväxt, särskilt i hans nya roll som en hängiven far till sin son. Jag hoppades att äntligen utforska varje alternativ och ta reda på hur de tog bort hindren i PS5-uppföljaren. Tyvärr stötte jag på samma nivåer av frustration som Den sista av oss del 2. Utan att kunna använda gatekeepern på rätt sätt kan jag inte utföra avgörande funktioner. Och återigen, inget alternativ kan lösa problemet.

Är detta nummer exklusivt för mig? Nej. Spelare med fysiska funktionshinder och begränsad styrka eller räckvidd kommer att stöta på liknande hinder. Denna kritik är inte ytlig och inte heller helt åtkomstkontrollantens fel. Det visar snarare vikten av inkluderande design och betonar behovet av att överväga både hårdvara och mjukvara. Två begrepp kan vara sanna. TLOU 2 och ragnarök Spelen är tillgängliga för en mängd olika funktionshindrade. De sviker också handikappgemenskapen genom att förlita sig starkt på dussintals alternativ för att avveckla barriärer. Och när den kombineras med en kontrollenhet som bara betjänar en underavdelning av spelare med fysiska funktionshinder, blir bristen på inkluderande designpraxis alltmer påfallande.

Det finns ett lager av rädsla och svek i att kritisera dessa enheter och spel. Hur kan jag kritisera ett spel som låter blinda och synskadade spela utan hjälp? Hur kan jag bedöma en kontroller när så många fysiskt utmanade människor nu kan njuta av ett helt nytt spelbibliotek? Även om upplevelsen för funktionshindrade är baserad på vad människor kan och inte kan göra, kommer inget spel eller handkontroll att vara perfekt för alla. Och dessa samtal, kritik och recensioner är nödvändiga för att i slutändan främja innovation.

Under 2020 övervägdes dussintals alternativ svaret till tillgänglighet. Och igen 2022 firade branschen omfattande tillgänglighetsmenyer som framtiden för spel för funktionshindrade spelare. Men många nyanser går förlorade i detta tillvägagångssätt. Inkluderande alternativ, hårdvara och design behövs för att skapa en verkligt tillgänglig upplevelse. Om ett parti misslyckas med att ta emot någon funktionshindrad spelare, börjar fasaden omedelbart att falla sönder.

För fyra år sedan kände jag mig utestängd från mina lagkamraters glädje över att jag inte kunde spela Den sista av oss del II. Och nu har jag att göra med samma känslor igen. Det är dock viktigt att lyfta fram dessa frustrationer. Dessa spel och enheter är inte ett misslyckande. Snarare exemplifierar de perfekt behovet av att fortsätta förnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *